Костел Преображення

Krowica – par. Przemienienia Pańskiego

Kościoły filialne: Budomierz, Krowica Lasowa

Odpust: Przemienienia Pańskiego

Liczba mieszkańców: 1610

Historia parafii:

Teren, który obecnie obejmuje parafia Krowica pierwotnie należał do parafii w Lubaczowie. Ze względu na znaczną odległość od świątyni parafialnej, Akademia Sztuk Pięknych w Krakowie, do której należały okoliczne lasy, wystawiła dla swoich pracowników, drewniany kościół, którego budowa przypada na lata: 1932-1933. Został on poświęcony 26 listopada 1933 r. pw. Przemienienia Panskiego. Do dnia 24 lutego 1970 r., kiedy to powołano samodzielną parafię w Krowicy, pełnił on funkcję kościoła filialnego parafii Lubaczów. W r. 1997 rozpoczęto budowę nowego kościoła parafialnego w Krowicy, został on poświęcony, 1 sierpnia 1999 r. przez bpa Mariusza Leszczyńskiego

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kościół filialny w Budomierzu, z r. 1989

2. Kościół filialny w Krowicy Lasowej z r. 1987

C. Cmentarz grzebalny, czynny

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 7.30, 9.00 (w Budomierzu), 9.30 (w Krowicy Lasowej), 10.30

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1900

małżeństw od r. 1900

zmarłych od r. 1901

Kronika parafialna od r. 1964

Lista proboszczów: ks. Rocz – Malinowski (w okresie II wojny światowej), ks. Tadeusz Kleca (1946 – 1955), ks. Franciszek Woronowski (1955 – 1956), ks. Henryk Pyrik (1956 – 1969), ks. Józef Moskal (1969 – 1973), ks. Zygmunt Zuchowski (1973), ks. Henryk Rząsa (1973 – 1989)

Powołania z terenu parafii: ks. Jan Bojarski, ks. Michał Huk (SDS), ks. Jan Knap, ks. Zbigniew Szalko, br. Józef Janczura (OSPPE), s. Bogusława Bojarska (józefitka), s. Barbara Mozol (SAPU), s. Teresa Nowosiadło (służebniczka starowiejska)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, Odnowa w Duchu Świętym

Liczba katolików: 1116

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Krowicy Samej, Szkoła Podstawowa w Krowicy Lasowej, Szkoła Podstawowa w Cetynii