Паспортна інформація

Палеолітична стоянка

Пам’ятка археології

Пізній олдувай-ашель-мустьє, пізній палеоліт

Розміщення:

Закарпатська обл., Виноградівський район, сел. Королево, Королівської сільради, північна околиця, ур. “Бейвар”, “Гострий верх”.

Розташована на стометровій терасі лівого берегу р. Тиса на території Королівського кам’янодобувного кар’єру.

Загальний опис:

У четвертинній товщині (до 12 м), поділеній на 7 викопних грунтів, зафіксовано в непорушеному стані 15 культурних горизонтів: VIII – пізній олдувай (близько 1 млн. років), ашель – VII, VI, Vб, Vв, Vа, V (прибл. 700-150 тис. років), мустьє – IVа, IV, III, IIб, II.I (150-50 тис. років), пізній палеоліт – Іа. Простежується генеза стародавніх палеолітичних кам’яних індустрій на протязі 1 млн. років.

Аналіз четвертинних відкладень (використовувався комплекс природнонаукових методів) дає простежити динаміку розвитку природного середовища на протязі цього часу. Виявлені багаточисельні рубальні знаряддя (чоппери, проторубила, колуни, секачі), ріжучі інструменти (скребла, ножі), мисливський інструментрарій.

Історична довідка:

Пам’ятка відкрита у 1974 році Закарпатською палеолітичною експедицією Археологічного музею АН УРСР. Колекція виробів нараховує понад 70 тис. предметів. Зберігається в Археологічному музеї НАН України, наукові звіти – в архіві ІА НАН України.

Дослідження, реставраційні роботи:

Систематично досліджується з 1974 року із залученням широкого кола спеціалістів різноманітних дисциплін.

Роботи проводяться в ур. “Бейвар” та “Гострий верх”. Під час роботи поставлено 15 розкопів,16 зачисток, 35 шурфів загальною площею більш 1000 м на глибину до 12 м.

Реставраційні роботи не проводились.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Закарпатської обласної Ради депутатів трудящих № 191 від 06.07.1976 р.

Охоронний № : 48

Основна бібліографія, архівні дані:

В.Н. Гладилин, Л.В. Солдатенко, А.П. Моця. Закарпатская палеолитическая экспедиция // Археологические открытия 1974 года.- М., 1975.

В.Н. Гладилин. Итоги пятилетних исследований Закарпатской палеолитической экспедиции.- К., 1975.

В.М. Гладілін. Ранній палеоліт.- Археологія УРСР.- Т. 1.- К., 1985.