1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

У Коломиї, з якої почнемо нашу подорож по Івано-Франківській області, на міському кладовищі стоїть церква Благовіщення (XVIII ст.) з маленькою рубленою двохярусною дзвіничкою. В плані вона хрещата з доволі розвинутими раменами, довжина яких помітно більша за ширину, а центральне приміщення на перехресті – однакової ширини з бічними. Вже одна ця риса плану визначає специфіку об’ємно-просторової композиції, в якій домінує не центральна баня, а бічні, розвинуті зруби. Мабуть, в українській архітектурі немає іншого такого храму, де ритм присадкуватих пропорціональних членувань був би проведений так послідовно і майстерно, де б «розстеленість» об’ємів по землі знайшла таке високохудожнє втілення. Церква «стелить» свої бічні рамена по невеличкому пагорбку, заввишки лише в 2 – 3 метри висоти. Мініатюрна гранчаста баня з наметовим верхом, перехопленим перепоясанням внизу і тендітною маківочкою у вінчанні, ніби визирає з-за високих дахів, чим збільшується враження «приземленості» споруди. Біля неї стоїть граціозна дзвіничка з такими ж присадкуватими пропорціями та наметовим дахом, але не гранчастим, а квадратним, бо дзвіничка – напівгосподарська, напівкультова споруда – не могла «конкурувати» з церквою. Той, хто будував храм, був справжнім художником, спроможним у малому втілити красу.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 345 – 347.