Церква Благовіщення

Церква Благовіщення

Розмір зображення: 965:697 піксел

Благовіщенська церква 1587 р. (дерев.) і дзвіниця 1587 р. (дерев.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 79].

Церква Благовіщення 18 ст. (дерев.) і дзвіниця 18 ст. [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Благовіщенська церква та дзвіниця 1587 р. (дерев.) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Дерев’яна церква Благовіщення 1587 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 93].

Благовіщенська церква 1587 р. (дерев.) і дзвіниця 18 ст. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Благовіщенська церква, 1587 р., у м. Коломия (перебудована у 1845 р., при цій перебудові значно видовжені бокові рамена і перенесено вівтар у північне крило) [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 209].

Адреса (2018 р.) – вул. Карпатська, 2. У церкві зберігається давній іконостас, Євангіліє та ікони роботи відомого українського іконописця ХІХ ст. Теофіла Копистинського.

Монастир засновано в 1513 р. [Історія міст і сіл УРСР : Івано-Франківська область. – К. : ГРУРЕ, 1971 р.]. В 1587 р. на його території збудовано церкву Благовіщення. Монастир припинив існування у середині 18 ст.

Довідка на сайті [1709 р.]

Довідка на сайті

Церква Благовіщення Пречистої Діви Марії у Коломиї: збереження пам’ятки від руйнації (18.07.2019 р.)

Завтра, 19 липня, о 9 год. відбудеться знакова подія – у храмі Благовіщення Пречистої Діви Марії служитиметься подячна Божественна Літургія з нагоди завершення зовнішніх робіт з відновлення храму.

На цвинтарі біля церкви знаходиться ряд могил відомих українських діячів:

Пам’ятник січовим стрільцям, 1996 р.

Пам’ятний знак (хрест) жертвам голодомору (1932-1933 рр. та 1946-1947 рр.). Автор: Мирослав Ясінський. 2002 р., новий – 2009 р.

Могила отця Івана Озаркевича засновник коломий-ського театру 1994
Могила Михайла Гуменюка четар УГА 1919
Могила Володимира Турянського хорунжий УСС 1918
Могила Кирила Трильовського доктор 1941
Могила Зенона Чолгана отаман УГА 1969
Могила Михайла Білоуса та Федора Білоуса засновник першої коломийської дру-карні; перший директор Коло-мийської гімназії 1891, 1913
Могила отця Луки Данкевича поет і публіцист 1966
Могила Марії Колцуняк (Кузьма) поетеса 1921
Могила Андрія Чайковського доктор, адвокат, письменник 1935
Могила Миколи Бенцаля Микола Бенцаль – український актор і режисер. Театральну діяльність почав дуже рано. Вже десь у 1907 році виступав на сцені товариства «Руська бесіда» у Львові. Протягом 1920-30-х років очолював різні театральні трупи. Він актор багатогранного обдарування. Створив визначні сценічні образи: Возного (Наталка Полтавка), Карася (Запорожець за Дунаєм), Лукаша (Лісова пісня), Хоми і Гриця (Ой не ходи Грицю тай на вечорниці Старицького), Миколи (Украдене щастя – Франка), Осип (Ревізор Гоголя). Помер у великій нужді в м.Коломиї. Автор: С.Литвиненко. Скульптуру виготовлено з білого мармуру, постамент з сірого мармуру. на могилі споруджено художній надгробок, який складається з погруддя Бенцаля і художньо оформленого постаменту. Висота пам’ятника 2,65 м, ширина 1,20 м, бюст висотою 0,60 м, шириною 0,40 м, на постаменті вирізьблено напис: «Артист української сцени Микола Бенцаль 1891-1938рр.» 1939
Могила Івана та Іванни Біберовичів артисти 1930, 1937
Могила Романа Рубінгера поручник УСС, референт по зброї, музикант, громадський діяч