Гімназія

Гімназія

Розмір зображення: 800:534 піксел

(Вул. А. Міцкевича, 1 – 3). У 2018 р. – Коломийська спеціалізована школа № 1. Фото Д. Я. Вортмана, квітень 2018 р.

Будинок колишньої гімназії, збудований 1875 р., де навчався В.Стефаник, Л.Мартович, М.Черемшина, М.Ірчан, М.Павлик, С.Мельничук, П.Козланюк.

Коломийська гімназія імені Михайла Грушевського – один з найстаріших навчальних закладів Західної України. Створена у 1861 році на окраїні Австро-Угорської імперії в далекому галицькому місті, гімназія стала справжнім джерелом для формування української інтелігенції нашого краю, незважаючи на те, що навчання спочатку велося на німецькій мові, а з 1867 року – на польській. У 1892 році при польській гімназії було відкрито перший клас з українською мовою навчання, а в 1900 році Віденське міністерство освіти розпорядилося відкрити самостійну українську гімназію, яка проіснувала до 1939 року.

Першим директором Коломийської української гімназії був Софрон Недільський.

Серед освітянської мережі ХІХ сторіччя Коломийська гімназія відіграла важливу роль в Галицькому краю.

В різних роках у Коломийській гімназії навчалися видатні письменники і художники, відомі пізніше громадські діячі – Михайло Павлик, Василь Стефаник, Лесь Мартович, Марко Черемшина, Ярослав Пстрак, Володимир Навроцький, Остап Терлецький, Іван Плешкан, Лев Бачинський, Кирило Трильовський, Василь Костащук, Іван Чупрей та інші світочі нашої культури і науки, борці за волю і незалежність України.