1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

Розмір зображення: 800:550 піксел

Рисунок з «Місійна книжочка», 1903 р., ч. 3. Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 136.

с. Папортно.

Тепер не існує.

Церква Успения Пр. Богородиці. 1888.

Парафіяльна церква згадується у документах 1512 р. Ерекційний акт з наданням грунтів отримала у 1693 р. від Яна Красінського, воєводи полоцького. Перша відома церква, яка розташовувалася при дорозі з села в гори, була спалена татарами. У 1742 р. збудовано нову дерев’яну церкву на місці пізнішого цвинтаря. Вона простояла до 1883 р. У 1888 р. майстром Степаном Мельничком з Риботич зведена нова дерев’яна тризрубна святиня, завершена трьома восьмериками, критими банями, які виростають з двосхилих дахів споруди. В церкву було перенесено частину іконостасу зі старої церкви. Деякі ікони новонамальовані – «Успения Пр. Богородиці» пензля Павла Богданського, «Тайна вечеря» Теофіля Копистинського. Після другої світової війни при розграниченні державного кордону село і церква ліквідовані.

ГАП. Церков в Папортні. // Книжочка місійна, 1903. – Ч. 3, с. 17 – 30.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 136.