Церква Успіння

Церква Успіння

Церква Успіння 1872 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 53].

с. Княжпіль.

Старосамбірський.

Церква Успения Пр. Богородиці. 1864.

Вперше церква згадується в документах 1507 р. Попередня дерев’яна зі смерекових брусів будівля, збудована у XVII – XVIII ст., була розібрана у 1857 р. На її місці у 1864 р. (за іншими даними у 1867) збудована нова тризрубна церква. її рівноширокі зруби нави і бабинця вкриті спільним дахом, на гребені якого здіймаються два восьмерики, увінчані шоломовими банями. Менший восьмибічний ліхтар вінчає нижчий двосхилий дах вівтаря. Розписана у 1902 р. У 1910 р. відновлювалася. З 1958 по 1989 р. стояла зачиненою.

Шематисм всего клира греко-католического епврхій соединеныхъ Перемыской, Самборской и Сяноцкой на рок вод рожд. Хр. 1903. – Перемишль, 1903.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 131.

Довідка на сайті