Східні укріплення нині – це елементи давнього оборонного поясу, що проходив вздовж пруга скелі зі східного боку острова і складався з кам’яно-земляних валів та окремих оборонних споруд. Дотепер збереглися три з них – башти Різницька, Слюсарська та Кушнірська.

Різницька башта – одна з найважливіших ланок оборонної системи східної частини острова Старого міста. Збудована в середині XVI ст. в період активної модернізації фортифікацій. Характерною рисою споруди є скошеність верхньої частини стін для рикошетування чавунних ядер. Цей прийом ввів у західноєвропейську фортифікацію відомий художник, архітектор і військовий спеціаліст середньовіччя А.Дюрер.

Кругла в плані башта (діаметр – 13 м) поставлена на стрімкому рельєфі. З боку каньйону вона мала п’ять ярусів, з боку міста – три. У рівні 3-го ярусу товщина стін – 2,5 м. У цьому рівні знаходиться вхід у башту, над яким було влаштовано машикулі. Під час ремонту 1583 р. вхід перероблений на вікно, над яким вмонтовано пам’ятну плиту з цією датою та гербом. У південно-західній стіні поярусно розміщені ніші камінів, димові канали яких трьома отворами виходили в комин (не зберігся).

До кінця XVIII ст. башта називалася Різницькою, у XX ст. стала називатися Гончарною. У 1963 р. на башті проведено консерваційно-реставраційні роботи (за проектом В.Шевченко).

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 264.