Башта на броді розміщується на відстані 300 м від Нижньої Польської брами, на уступі скелі (висота над берегом каньйону – 13 м). Збудована в XV ст. як дозорна та оборонна для захисту дороги, що проходила правим берегом, попід скелею, та броду через р.Смотрич. Споруда – первісно двоярусна, з наметовим дахом і з нижнім ярусом бійниць для обстрілу далеких підступів та одиночним машикулі для обстрілу ділянки дороги під баштою. Верхній ярус бійниць призначався для оборони прилеглої території. Після часткового зруйнування верхнього ярусу наприкінці XVII ст., перенесення дороги на лівий берег у XVIII ст. та будівництва вище по схилу кам’яно-земляної батареї бастіонної системи (батареї Антонія), бійниці верхнього ярусу було закладено, а замість даху влаштовано плоске перекриття з земляною засипкою. У XVIII ст. башта називалася Захажевською. На початку XIX ст. башту було засипано і над нею влаштовано альтанку.

Башта – мурована, двоярусна, діаметром 9..10 м, зі стінами завтовшки 1,3 м з боку поля та 0,7 м – з боку міста. Бійниці – зі щоками, що розширюються в обидва боки, та арковими перемичками.

У 1962 р. виконано консерваційні роботи, 1984 р. здійснено реставрацію (автор проекту – Є.Пламеницька).

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 261 – 262.