Міська брама розташована на проміжній терасі між скелястим перешийком, на якому зведено Замковий міст, та західним терасним майданчиком острівної частини Старого міста, який захищався Вірменським бастіоном.

До міської брами входять прямокутна в плані надбрамна башта (у 18 ст. називалася Михайлівською брамою), що прилягає до північного пруга тераси, каземат, збудований на південному прузі тераси, та оборонні мури, що з’єднували башту й каземат між собою (збереглися часткою) та з Замковим мостом.

Міська брама виникла в XVI ст. на основі давніших споруд, рештки яких виявлено в основі каземату та надбрамної башти. Башта первісне була оборонною. Наприкінці XVII ст., під час модернізації укріплень, в ній було влаштовано наскрізний проїзд і прибудовано мури, що утворили оборонний пояс з трьох боків тераси (крім східного) завдовжки 270 м. У 1-й половині XVIII ст. побудовано каземат, у 70-80-ті роки XVIII ст. – галерею для гармат (роботи провадив військовий інженер X.Дальке). У 1876 р. мур між баштою та казематом розібрано.

Надбрамна башта – прямокутна в плані (10:22 м), двоярусна. Збереглася на висоту 8 м. Каземат – багатокутник у плані (довжина – 22 м, ширина – 4..3 м), мурований, одноярусний, склепінчастий. З північного та західного боків, що стоять на скелі, його висота -понад 15 м, з півдня та сходу – 3,5 м. Має п’ять гарматних бійниць та одинадцять бійниць для ручної зброї. Товщина оборонних мурів – 2..3 м, висота – 7..10 м.

У 1963 р. на комплексі проведено консерваційні роботи, у 1984 р. за проектом Є.Пламеницької та А.Тюпича виконано реставрацію каземату.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 260.