Церква св.Василя

Церква св.Василя

Розмір зображення: 588:800 піксел

Кайданово. Церква св. Василя Великого, 1860 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 171.

Кайданово Мукачівський район

Церква св. Василя Великого. 1860. (УПЦ)

У 1692 р. Кайданово згадують як філію Ракошина. У 1778 р. згадують дерев’яну церкву в доброму стані. На поч. XX ст. кількість греко-католиків у парохії становила 781 особу, а в філії Домбоки – 130 осіб.

Тепер у селі – типова мурована базиліка. Почали будівництво, можливо, в 1857 p., а закінчили в 1860. Людська пам’ять зберегла імена двох майстрів, які клали верх. Це були Кармазин та Іван Куруца, про силу якого дотепер розповідають легенди. Спочатку дахи були вкриті шинґлами.

У 1891 р. художник Микола Головчак розмалював церкву всередині. Це малювання поновив у 1940 чи 1941 р. словак Войтех Буреш. Того ж року фарбували дах і, можливо, зробили ще якийсь ремонт. Іконостас вирізьбив Іван Павлишинець, якого тут називають Іван Павлішка. У 1987 р. художник Ґлаґола з Росвиґова знову оновив малювання. Великий зовнішній ремонт із заміною бляшаної покрівлі проведено в 1984 р. Поряд у дзвіниці є три дзвони.

Парох Кайданова Федір Бачинський з 1950 р. по 1956 р. був в’язнем у радянських концтаборах.