2009 р. У заповіднику Качанівка розпочато реставрацію паркової алеї

Дата: 09.06.2009

У Державному історику-культурному заповіднику “Качанівка” розпочато реставрацію головної паркової алеї. В урочистому закладанні перших плиток на цій алеї взяв участь заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, фонд якого “Справедлива країна” виступив ініціатором проведення реставраційних робіт у цьому заповіднику.

Микола Томенко нагадав, що заповідник “Качанівка” був створений в 1981 році на основі палацового ансамблю парку дворянської садиби, заснованої у 1770-х роках. Вона на сьогодні єдина серед українських садиб, що збереглася в комплексі.

Ця окраса України розташована на південному сході Чернігівщині в Ічнянському районі на берегах річки Смош. Найбільш цікавим періодом в історії цього історико-культурного заповідника є період ХІХ сторіччя, коли ним володіли поміщики-меценати Тарновські. До них у гості приїжджали Микола Гоголь, Пантелеймон Куліш, Микола Костомаров, Тарас Шевченко, Михайло Глінка, Дмитро Яворницький та багато інших славетних митців, громадських і культурних діячів.

Віце-спікер зазначив, що наразі майже повністю завершено реставрацію всередині палацу. А з відродження головної паркової алеї, довжина якої майже 400 метрів, розпочнеться відродження цього славетного історико-культурного центру України.

За словами Миколи Томенка, його метою є те, щоб Качанівка з провінційного музею перетворилася в місце творчого спілкування української еліти та туристичну Мекку. Для цього наступним кроком стане наповнення експозиції палацу.

Окрім того, заплановано відновлення 30-кілометрової ділянки дороги, яка веде до Качанівки. Для реставраційних робіт меценатами і спонсорами виділено понад півмільйона гривень, повідомив М. Томенко.

Він також висловив сподівання, що вже восени головна паркова алея Качанівки буде відреставрована, і туристи з усієї України зможуть насолоджуватися красою цього унікального історико-культурного заповідника.

Джерело: “Високий вал”