Костел св.Трійці

Potok Jaworowski – par. Trójcy Przenajświętszej

Potok Jaworowski, 37-627 Wielkie Oczy,

Proboszcz: ks. Bogdan Bejgier (1968-1993-2003)

Do parafii należą miejscowości: Geregi, Hryćki, Kamieńsko, Kobylnica Ruska, Kobylnica Wołoska, Potok Jaworowski, Rotysko, Szczeble.

Kościoł filialny: Kobylnica Wołoska

Odpust: Niedziela Trójcy Przenajświętszej

Liczba mieszkańców: 714

Historia parafii:

Tereny Kobylnicy Wołoskiej i Kobylnicy Ruskiej do II poł. w. XIX należały do wielkiego kompleksu dóbr królewskich. Starostwo lubaczowskie (Lubaczów, Basznia, Młodów, Opaka, Płazów, Ruda Różaniecka, Kobylnica Ruska, Kobylnica Wołoska oraz inne wsie) należało do magnata Jerzego Mniszcha, który zmarł w 1778 r. Po śmierci ostatniego użytkownika królewskiego dobra zostały zajęte przez austriacką administrację rządową.

Parafia rzymskokatolicka w Potoku Jaworowskim została erygowana w r. 1773, a jej terytorium objęło południową część parafii w Łukawcu. W pobliżu Kobylnicy Ruskiej założona została kolonia osadników Tehlbach (Potok Jaworowski). Dla tych osadników i nielicznych w tej okolicy wiernych obrządku łacińskiego został zbudowany z zasobów funduszu religijnego drewniany kościół pw. Św. Jana Nepomucena. Parafia liczyła niewielu wiernych.

Pierwszą świątynią parafialną w Potoku Jaworowskim był drewniany kościół, który stał w miejscu obecnej drogi asfaltowej na wysokości przystanku autobusowego. Usytuowany przy drodze prowadzącej z Kobylnicy Ruskiej do Łukawca biegnącej z południa na północ.

Obecny kościół z lat: 1910 – 13, murowany. Neogotycki. Prace budowlane prowadził dominikanin z Wielkich Oczu, O. Józef Wala. Jest to jednonawowa świątynia z wieżą i sygnaturką, dach z czerwonej dachówki. Ołtarz główny w centrum z figurami Trójcy Przenajświętszej; boczne: św. Augustyna i św. Bazylego Wielkiego wykonał w 1912 r. Krupiński, artysta z Kańczugi. Na zwieńczeniu umieścił on figurkę Michała Archanioła.

W 1954 r. po rozebraniu drewnianej cerkwi w Kobylnicy Ruskiej dwa drewniane ołtarze z obrazami: Najświętszego Serca Pana Jezusa i Niepokalanego Serca NMP, zostały przeniesione do parafialnego kościoła i umieszczone jako ołtarze boczne. W świątyni znajdują się obrazy: św. Jana Nepomucena i MB Częstochowskiej oraz drewniana figurka Matki Bożej z Dzieciątkiem na lewej ręce. Ozdobne szaty i malowidło wskazują na bawarskiego lub austriackiego artystę. Można więc sądzić, że figurka została przywieziona przez niemieckich kolonialistów. Była ona ozdobą przydrożnej kapliczki, stojącej do dziś w Kobylnicy Ruskiej. Jest też cenny relikwiarz z relikwiami krzyża świętego.

W 1966 roku nową polichromię wykonuje krakowski artysta malarz Mucha.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Kościół filialny, pw. NMP Królowej, w Kobylnicy Wołoskiej.

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1948

małżeństw od r. 1948

zmarłych od r. 1948

Kronika parafialna od r. 1958

Powołania z terenu parafii: ks. Stanisław Bachor

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, ministranci

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Wielkich Oczach – trzyklasowa filia w Potoku Jaworowskim