Іванків смт

Історичні адміністративні поділи

Перша згадка: сер.15 ст. земля Трудинівська належала київському боярину Олехну Юхновичу. В 1524 р. король дав цю землю київському міщанину Тишку Проскурі. З 1589 р. нею володів Іван Проскура. Замок 1 пол.17 ст. [Історія міст і сіл УРСР: Київська область. – К.: ГРУРЕ, 1971 р.].

У 1645 р. згадано замок Олізарів-Волчковичів – на нього напали слуги С.Конецпольського [Україна перед визвольною війною 1648 – 1654 рр.: збірка документів (1639 – 1648 рр.). – К.: вид.АН УРСР, 1946 р., с. 68, док. 29].

Олександра Комісарова На Київщині під час наступу армії РФ згорів музей з роботами Марії Примаченко (28.02.2022 р.)

«Ще однією з непоправних втрат історико-культурного надбання України є знищення агресором у ці пекельні для нашої країни дні Іванківського історико-краєзнавчого музею,де серед великої кількості цікавих експонатів та тематичних експозицій гордістю і прикрасою були роботи видатної української художниці Марії Примаченко,яка народилася і похована у с.Болотня Іванківського(зараз-Вишгородського) району Київської області», — повідомила директорка Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко.

Телеведуча каналу «Рада» Тетяна Гончарова повідомила, що картини легендарної української художниці Марії Примаченко, які зберігалися в музеї в Іванкові, знищеному російськими окупантами, врятовано. (28.02.2022 р.)

[Все це вимагає підтвердження й уточнення!]