Церква Покрови

Церква Покрови

Іванівка. Церква Покрови пр. богородиці, 1830 р. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 143.

Іванівка (Яноші) Берегівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1830. (УГКЦ)

Парохію утворили в 1743 р. У 1748 р. руська громада, яка налічувала 40 осіб, розпочала будівництво першої церкви. В 1775 р. згадують церкву з дерев’яними стінами без іконостаса, а чаша в ній була з олова.

У 1797 р. Іванівка була парохією з філіями в селах Гомок, Балажово (Балажер), Дідово, Гать, Велика Бейґань, Мала Бейґань, Косини і Барабаш (тепер в Угорщині). Тоді в селі були 152 греко-католики і в філіях – 290. Церква була дерев’яна, в поганому стані, фара також дерев’яна під соломою.

Теперішню муровану однонавну базиліку спорудили за священика Федора Медвецького і спочатку присвятили Вознесінню Господньому. Над входом вказано дату спорудження – 1834 р. та дату останнього ремонту – 1976 р., на бароковому завершенні викладено дату перекриття бляхою в 1924 р.

У 1991 р. церкву повернули греко-католикам. Обслуговує громаду о. Василь Берец.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 142.