Флоренція м

Місто в Італії, столиця регіону Тоскана та провінції Флоренція. Попри віддаленість від моря й постійні політичні суперечності, Флоренція XIII-XVII століть зробила грандіозний внесок у розвиток європейської та світової цивілізації. Місто дало світові таких гігантів, як Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Данте і Галілей. Місцевий діалект ліг в основу літературної італійської мови, флорентійська монета стала еталоном для всієї Європи, флорентійські художники розробили закони перспективи, флорентійські мислителі започаткували епоху Відродження, а флорентійський мореплавець Амеріго Веспуччі дав своє ім'я двом континентам (хоча це і сталося несправедливо щодо їхнього першовідкривача.

23 листопада 2002 року заснована громада УГКЦ в Флоренції, у листопаді 2014-го отримала храм у постійне користування.

Підготував Парнікоза Іван, НІАМ "Київська фортеця"