2007 р. Криївка Шухевича

Богдан Юрочко

Дата: 09.10.2007

“Львівська газета” вже повідомляла, що в невеликому селі Грімне понад півстоліття тому було створено таємну штаб-квартиру Романа Шухевича. І хоча генерал перебував у ній лише декілька днів, щойно відкритий музей є доволі цікавим – громада села зуміла відновити таємний схрон під підлогою у приміщенні, яке належало парафіяльному священикові.

Невеликий підвал із низькою стелею слугував тимчасовим сховком для керівника визвольного руху. Тепер у схроні відвідувачі музею можуть пережити хвилюючі почуття – їх на хвилину зачиняють у криївці й за допомогою технічних засобів відтворюють гамір кадебістських облав.

Окрім унікальної відновленої криївки, в музеї є багато фотографій із підписами й історичними екскурсами, а також друковані історичні матеріали часів збройного опору.

Першими відвідувачами музею та сховку, крім селян, стали священики та представники влади. Практично всі вони, вибираючись через вузький лаз назовні, з неповторним виразом обличчя обіцяли, що не забудуть такого “досвіду” ніколи.

“Цей маленький музей має величезне значення, – наголосив присутній на відкритті голова Львівської облради Мирослав Сеник. – Бо на цьому прикладі ми маємо вчити нове покоління народолюбців. Якщо нині поняття “еліта” означає відповідний статус і багатство, то Шухевич був справжньою елітою. Адже він мав усе: чудову освіту, вдалий бізнес, родину, – але пожертвував цим заради України”.

На відкритті побувала і зв’язкова генерала Шухевича Ольга Ільків. Вона розповіла присутнім, як створювали таємну штаб-квартиру. “Моя мама запитала якось у Шухевича: “Коли вже нарешті настане незалежна Україна?” Він відповів: “Ох, не скоро, десь років за тридцять. Та коли це настане, то може бути, що нам доведеться за тієї України ще сидіти в тюрмі”.

Він не дожив до того часу, проте якби дожив, то не сидів би склавши руки. Ви маєте продовжити його боротьбу, однак тепер боротьба відбувається не зброєю, а розумом, честю, гідністю”, – зауважила вона.

Як розповів ініціатор створення музею, депутат Львівської обласної ради Олег Кристиняк, у музеї, вхід до якого безкоштовний, проводитимуть уроки для школярів району й області. До створення музею долучилася низка політичних сил, зокрема “Пора”, НСНУ та БЮТ.

Точної суми коштів, які меценати витратили на створення музею та збір експозиції, наразі невідомо.

Джерело: “Львівська газета