Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

Розмір зображення: 800:684 піксел

Грабово. Церква св. пр. Іллі, 1910 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 220.

Грабово Мукачівський район

Церква св. пр. Іллі. 1910. (УПЦ)

У XVII ст. у Грабові була парохія. У 1733 р. за священика Василя Левицького згадують дерев’яну церкву св. Михайла з двома дзвонами. Востаннє дерев’яну церкву в селі згадують в чеському путівнику 1923 р.

Теперішня церква є типовою мурованою базилікою. Над входом вказано дату спорудження – 1910 р. (можливо, початок робіт). Після спорудження інтер’єр храму побілили, а вельми неякісне малювання виконали аж у 1992 – 1993 роках.

У 1988 р. проведено зовнішній ремонт. Свічники до церкви зробив Петро Копач. Його остання робота – підставка-аналой, яку він зробив перед смертю в 1997 р. у 95-річному віці. Гарно різьблений іконостас містить ікони добротного малювання.

Біля церкви – дзвіниця з двома дзвонами. Напис на одному повідомляє, що дзвін купив Михайло Бабиля в 1890 р. за священика Кирила Раковського, старости Василя Соскиди та куратора Андрія Аучана. Фриз у верхній частині дзвона містить напис по-німецьки: “Leib und Sonne Landestreu”.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 220.