Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:582 піксел

Ґоронда. Церква Різдва пр. богородиці, 1894 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 152.

Ґоронда Мукачівський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1894. (УПЦ)

Про священика в селі згадують у 1672 р. Вперше про церкву йдеться в 1682 р. Згадка про дерев’яну церкву, збудовану в 1769 р. на старому місці, належить до 1775 року. Ця церква стояла аж до будівництва теперішньої мурованої церкви, яку почали будувати 1894 року за священика Ігнатія Уйгелія і спочатку присвятили св. Михайлу.

Щоб зібрати гроші на церкву, село вирубало і продало ліс. Крім того, грошовий внесок зробила кожна сім’я. Спорудження тривало близько 15 років. У 1893 р. йдеться про напівзбудовану церкву, на добудову якої губернатор Березького комітату Шандор Лоньої виділив 5000 форинтів, які окружний начальник Пінтер вручив пароху І. Уйгелію та кураторам.

Іконостас зробили в 1899 р., а престол взяли зі старої церкви. Посвятили церкву св. Михайлу. Останнє малювання інтер’єру здійснив Соколович за куратора Івана Русинка. В 1997 р. різьбяр із Приборжавського Михайло Росада виготовив новий престол.

У 1998 р. зробили ремонт. До західного та південного входів прибудували пишні портики.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 152.