Церква св.Дмитра

Церква св.Дмитра

Розмір зображення: 800:666 піксел

Дерев’яна церква св.Дмитра 1889 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 152].

Lipiny – par. M.B. Częstochowskiej

Lipiny Górne, 23-423 Potok Górny,

tel. 0-84/685-33-06

Proboszcz: ks. Stanisław Małysz (1957-1982-1993)

Wikariusz: ks. Piotr Grzechnik (1975-2006-2006)

Do parafii należą miejscowości: Borowina, Lipiny Dolne, Lipiny Dolne Kolonia, Lipiny Górne.

Historia parafii:

Parafię erygował bp Marian Fulman w r. 1919. Powstała przy świątyni będącej przez pewien czas cerkwią prawosławną. Do r. 1875 była tu parafia unicka (zlikwidowana w czasie kasaty unii). Po tej dacie unitów zmuszano siłą do przyjęcia prawosławia. Zdarzały się wypadki ucieczki lasami do Leżajska (położonego w zaborze austriackim) w celu zawarcia małżeństwa lub chrztu dziecka w kościele katolickim. Tworząc parafię łacińską pozostawiono proboszczowi część dawnej ziemi cerkiewnej (około 11 ha). W czasie II wojny światowej znowu reaktywowano parafię prawosławną (odebrano świątynię katolikom, a duchowny prawosławny mieszkał na plebanii razem z proboszczem łacińskim, katolicy uczęszczali na nabożeństwa do sali parafialnej). Obecnie prawosławnych nie ma.

Kościół parafialny, pw. MB Częstochowskiej, wybudowany w r. 1869 przez unitów (poprzednio istniała tu stara, drewniana świątynia, również unicka). Od r. 1875 w rękach prawosławnych. Po zakończeniu I wojny światowej przekazany Kościołowi katolickiemu, w r. 1920 poświęcenia dokonał O. Dominik (TJ). Wtedy wyposażenie wnętrza dostosowano do kultu katolickiego i wybudowano chór muzyczny. W latach: 1924-1928 dobudowano 2 kaplice boczne, oszalowano kościół z zewnątrz i pomalowano. W r. 1950 nastąpiło pokrycie dachu blachą. Generalny remont w r. 1981, w r. 1999 pomalowano dach, ściany zewnętrzne kościoła oraz założono nowa instalację elektryczną.

Kościół drewniany, z jedną wieżą na frontonie, jednonawowy, wewnątrz wybity klepką artystycznie wykonaną, sufit kasetonowy z drzewa. Świątynia ma ołtarz główny, drewniany z obrazem MB Częstochowskiej. Ołtarze boczne po prawej stronie: z obrazem św. Franciszka z Asyżu i figurą Matki Bożej, po lewej – z figurką Serca Pana Jezusa i z obrazem Pana Jezusa w Ogrodzie Oliwnym. Ołtarze odnowione w latach: 1998-2000. Ławki i konfesjonał są dostosowane do wystroju kościoła, na chórze muzycznym organy sprowadzone ze Lwowa (ok. r. 1930).

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Kapliczka w Lipinach zapewne z 1. poł. w. XIX. Drewniana. Czworoboczna, z trzech stron oszalowana, z czwartej otwarta półkoliście. Daszek namiotowy z pazdurem. Wewnątrz rzeźba św. Jana Nepomucena, ludowa.

C. Cmentarze:

1. Parafialny, założony w r. 1919, powiększony w r. 1993, w odległości 1300 m. od kościoła, w kształcie wydłużonego prostokąta , o pow. 1 ha., ogrodzony metalowymi przęsłami przy słupach z białej cegły.

2. Prawosławny, dawniej greckokatolicki, obok parafialnego, nieczynny, o pow. 0.35 ha, ogrodzony drewnianym płotem sztachetowym przy drewnianych i betonowych słupach.

D. Miejscowości wchodzące w skład parafii: Borowina, Lewki, Lipiny Dolne, Lipiny Górne, Lipiny Dolne kol.

O d p u s t: MB Częstochowskiej (niedziela po 26 VIII).

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 10.00, 12.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1920

małżeństw od r. 1920

zmarłych od r. 1920

Kronika parafialna od r. 1920

Lista proboszczów: O Dominik TJ (1920), ks. Kazimierz Siedlecki (1920), ks. Jan Orzeł (1920 – 1924), ks. Andrzej Kimaczyński (1924 – 1928), ks. Roman Pacholski (1928 – 1931), ks. Bolesław Bednarski (1931 – 1936), ks. Dominik Maj (1936 – 1937), ks. Wiktor Matraszek (1937 – 1941), ks. Władysław Daleczko (1941 – 1944), ks. Antoni Skrzypkowski (1944 – 1945), ks. Franciszek Byra (1945 – 1946), ks. Władysław Mich (1946 – 1958), ks. Jan Rzeszutko (1958 – 1973), ks. Władysław Kowalik (1973 – 1983), ks. Jan Kruk (1983 – 1993)

Powołania z terenu parafii: O. Zbigniew Deryło (OFMConv.), br. Waldemar Głowik (SVD), s. Bernardetta Bucior (OSC), s. Anna Budzyńska (FMM), s. Alicja Krupa (SSpS).

Księża pochowani na miejscowym cmentarzu: ks. Jan Rzeszutko

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Aklcja Katolicka, Bractwo Trzeźwości, KSM, Koło Przyjaciół Radia “Maryja”, ministranci, rada duszpasterska, Koła Żywego Różańca, III Zakon św. Franciszka, parafialna zespól charytatywny

Liczba mieszkańców: 1892

Liczba katolików: 1891