2005 р. Церкви Холмської єпархії

Перші згадки про церкву історик Іван Огієнко датує XIV ст. 1 У 1612 р. існувала дерев’яна будівля, яка згоріла 1714 р. 2 У 1754 р. 3 церкву відновлено, а у 1798 р. 4 збудовано нову дерев’яну з двома банями і дзвіницею над бабинцем. З 1875 р. – православна. У 1872 р. 5 будівництво нової дерев’яної церкви завершив підрядчик Еттінґер під наглядом інженерів А. Шанковського та Москвіна. У 1919 р. її перетворено на костел Матері Божої Ченстоховської, добудовано каплицю у 1924-1928 рр. 6 Православна громада у 1936 р. збудувала будинок молитви, який розвалено польською владою 19 липня 1938 р. під час акції нищення церков на Холмщині. 7 В період німецької окупації в селі діяла православна парафія. 8 Церква перебудована у 1983 р. 9

Розташована між селами Липини Горішні і Липини Долішні на рівній ділянці, віддалено від дороги. Дерев’яна зрубна орієнтована будівля. Складається з квадратової ширшої нави, до якої зі сходу прилягає вужчий гранчастий вівтар з захристією з півночі, а з заходу – теж вужчий, квадратний в плані бабинець з присінком з заходу з двома приміщеннями по боках. Після перетворення церкви на костел добудовано по боках нави прямокутні рамена, а до вівтаря – велику захристію з півдня. Нава вкрита чотирисхилим дахом, бічні схили якого прикривають прибудови. Вінчає його вежечка зі шпилем, встановленим після перетворення церкви на костел. Вівтар вкритий п’ятисхилим, а бабинець – двосхилим дахами. Над присінком здіймається велика восьмибічна двоярусна вежа-дзвіниця, вкрита високим восьмибічним наметом. До перебудови 1983 р. вежа була одноярусна чотирибічна. Зовнішні стіни церкви шальовані дошками. Первісний ґанок на дерев’яних різьблених колонах при західній стіні присінку замінено у 1984 р. ґанком на металевих колонах. Зберігся первісний ґанок при вході до північної захристії. В інтер’єрі всі об’єми перекриті пласкими стелями. В наві стелю підтримують чотири стовпи. Нава розкривається в бабинець і вівтар приплюсненими арковими вирізами, а в прибудови – подвійними арками, розділеними колонками. У бабинці розташовані хори, оперті на дві колони. Внутрішній вистрій втрачено.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 363.

3. Там само.

4. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1884, T. 5. – S. 165.

5. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Липины. // ХВЕВ, 1892. № 8. – С. 144-146.

6. KZSzP. Z. 3. Powiat Biłgorajski. – Warszawa, 1960. – S. 18.

7. Жуків Б. Нищення церков на Холмщині в 1938 р. – Краків, 1940.