2009 р. Іконостас із храму 1841 року експонуватиметься у Музеї волинської ікони

Дата: 28.03.2009

В управління культури і туризму обласної державної адміністрації надійшло звернення із селища Головне Любомльського району від церковної громади і настоятеля Свято-Троїцького храму, що є пам’яткою містобудування і архітектури національного значення 1841 року, з проханням дати дозвіл на заміну аварійного іконостасу на новий. Комісія за участі спеціалістів управління культури і туризму облдержадміністрації, Музею волинської ікони, відділу реставрації живопису інституту “Укрзахідпроектреставрація” встановила, що іконостас має історичну та мистецьку цінність, – повідомили ZAXID.NET в прес-службі Волинської ОДА.

Однак в минулому непрофесійні ремонтно-реставраційні заходи спотворили автентичне малярство, вигляд іконостасу та вівтарів.

Зважаючи на аварійний стан іконостасу та відсутність коштів на його реставрацію, готовність користувачів храму передати пам’ятку у Музей волинської ікони, а музею, у свою чергу, прийняти іконостас на зберігання, реставрацію та експонування, управління культури і туризму облдержадміністрації звернулося до Державної служби з питань національної культурної спадщини з пропозицією дати дозвіл на проведення відповідних заходів.