Каплиця св. Анни

Каплиця св. Анни

Розмір зображення: 800:706 піксел

Фото Богдана Мартинюка, березень 2001 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 135.

У 1852 р. на цвинтарі була збудована греко-католицька каплиця, філія парафіяльної церкви. 1 У 1880 р. на її місці збудовано нову дерев’яну каплицю. Від закінчення першої світової війни перебуває в користуванні римо-католицької громади. 2

Це невелика прямокутна будівля з гранчастою вівтарною частиною. Вкрита двосхилим дахом, що над вівтарною частиною переходить у п’ятисхилий. На гребені його, приблизно посередині, здіймається барокова банька. Стіни каплиці шальовані вертикально дошками і лиштвами. В підвалини каплиці вкладено брус, на якому зберігся різьблений напис: “… Пєтра Козакєвича Бгу нашєму слава… іюня… Сщє о Ієрея”. 3 Цей брус, ймовірно, походить або зі старої каплиці, або був знятий з існуючої церкви при одному з ремонтів.

1. Maliszewski М., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992. – S. 34.

2. Saładiak A. Pamiątki i zabytki kultury ukraińskiej w Polsce. – Warszawa, 1993.