Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Фанчиково. Церква Вознесіння Господнього, 1902 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 373.

Фанчиково Виноградівський район

Церква Вознесіння Господнього. 1902. (УГКЦ)

У 1751 р. згадують дерев’яну церкву Вознесіння в доброму стані, вкриту соломою, посередньо забезпечену образами, з двома дзвонами. У 1775 р. вказано дату будівництва церкви та заснування парохії – 1688 p., але церква вже від старості розвалювалася. У 1847 р. знову згадують дерев’яну церкву. Востаннє про дерев’яну церкву йшлося в 1915 p., але датою спорудження вказано 1693 р.

Теперішню муровану церкву добрих пропорцій збудовано в типовому базилічному стилі зусиллями священика Андрія Сабова та кураторів Георгія Пораски і Андрія Неймета, а посвятив її єпископ Юлій Фірцак 26 жовтня 1902 р.

За СРСР церква діяла як православна, а в 1992 р. повернута греко-католикам. У церкві зберігається книга “Міней” (Почаїв, 1761 p.) з дарчим написом 1849 р. від священика Андрія Грабара.

Нижній ярус іконостаса був, імовірно, в попередній церкві, принаймі виглядає давнішим за верхні яруси. Ікони перемалювали в 1975р., коли священиком був В. Ортутуай, кураторами Михайло Шекето та Михайло Леврінц, а художники з Мукачева залишили лише свої ініціали. У наві в заскленій рамці зберігається друкований список пожертвувачів у 1938 р. на картини “Хресної дороги”.

У 1936 р. біля церкви освячено хрест, замовлений за 5200 корон Андрієм Оросом з дружиною Марією Чонкою ужгородському майстру Єндрику.

У 1949 р. священика Івана Карпинця було засуджено на 25 років каторги. У 1956 р. він повернувся додому.