Василь Мільчак

Василь Мільчак (26.12.1928 р. Студене – 30.12.1984 р. Ельблонг) – ветеран других визвольних змагань, чоловий діяч Українського суспільно-культурного товариства в Ельблонгу, секретар ланки УСКТ в Ельблонгу.

Василь Мільчак народився у . В українській громаді Ельблонга В. Мільчака вважали бойком. Наразі місце колишнього села заросло.

Родину Василя виселили на Радянську Україну. Він перебував в УПА, де був тяжко поранений в груди. З чотирма повстанцями пробував пробратися через Чехословаччину до Баварії. Але люди, у яких повстанці зупинилися на ніч, донесли – тож будинок оточило чеське військо, а заарештованих віддали полякам. Сидів 9-ть років у польській в’язниці в Барчеві під Ольштином.

Далеких рідних мав у Вільчентах під Пасленком. Некролог в «Нашому слові» вказує також на с. Гладище коло Пасленка. Тут закінчував середню школу, а потім вчився в технікумі в Пасленку по вул..

Працював токарем в Квітайнах, потім в Гданську аж врешті в Ельблонгу. У 1968 р. в 40 років отримав свідоцтво про середню освіту.

В 1960 р. одружився з Зиновією Дацько – донькою діяча УСКТ в Ельблонгу Івана Дацько. Зиновія Мільчак народилася 22.01.1939 р. у під Перемишлем і була депортована до .

Мав двох дітей Христину та Мирослава. Проживав з родиною на спочатку , де мешкав брат його дружини – Роман. А після цього на

Будинок в якому мешкав Василь Мільчак в Ельблонгу, вул. Роботніча, 47. Фото Івана Парнікози, 2021 р.

В 1970-х активно Василь включився до роботи організації. Багато працював з місцевими українцями, тому в грудні був вибраний секретарем УСКТ Ельблонзького відділу. Василь Мільчак був штатним працівником УСКТ, тому саме він займався усіма організаційними справами в домівці. 1977 р. Василь Мільчак став також секретарем гуртка УСКТ в Ельблонгу. 1981 р. був інструктором Генерального правління УСКТ в Ельблонгу. Він також присвятив багато зусиль для отримання нової більшої домівки, а також питанню організації пунктів навчання української мови. Для цього зустрічався з представниками місцевої влади.

Будинок по вул. Театральна, 20, в якому розташовувалася хронологічна друга домівка ланки УСКТ в Ельблонгу. Фото 2019 р.

29.05.1983 р., як повідомляло «Наше слово» міжвоєводська нарада Ельблонзької ланки та Гданська засвідчила зростання ролі Ельблонга в діяльності УСКТ. Створено міжвоєводську раду УСКТ секретарем якої обрано Василя Мільчака. Під час заходу групі заслужених діячів УСКТ серед яких був Василь Мільчак з Ельблонга вручено за довголітню працю почесні грамоти.

В’язниця і поранення підірвали здоров’я Василя Мільчака і він помер 30.12.1984 р. 2 січня 1985 р. похований на цвинтарі Дембиця в Ельблонгу.

Могила Василя Мільчака на цвинтарі Дембиця в Ельблонгу. Фото Івана Парнікози, 2021 р.
Могила Василя Мільчака на цвинтарі Дембиця в Ельблонгу. Фото 2021 р.

Вербовий Михайло Пам’яті друга. «Наше слово», 1984 р.

Спогади Богдана Фолюсевича, 2021 р.

Спогади Андрія Наконечного, 2021 р.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".

Матеріали статті дозволяється використати відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution/Share-Alike