Андрій Сорока

Отець-митрат Андрій Сорока

Андрій Сорока – (09.06.1961 р.) – отець митрат, парафіяльний священник, настоятель української греко-католицької парафії у Пасленку, Ельблонгу та Годково, Вармінсько-Мазурське воєводство Польщі. Діяч української громади в Ельблонгу та навколишніх місцевостях. У період служіння був ельблонзьким деканом, а також генеральним вікарієм Перемисько-Врашавської архієпархії.

Отець Андрій Сорока народився 9 червня 1961 р. у Члухові у селянській родині.

Батько Еміліян (справжне ім’я Мирослав) Сорока (22.05.1932-31.08.2013 р.) походжить з с. Добрянка в околицях Бірчі в Бещадах, був депортований в 1947 р. в рамках акції «Вісла» до с. Лончно коло Моронга. Похований біля церкви в Пасленку.

Мати Юлія Гбур з с. Добрянка у околицях Бирчі в Бещадах. Депортована 1947 р. в рамках акції «Вісла» до с. Дембниця коло Члухова. Брат Юлії – греко-католицький єпископ Юліян Ґбур.

Поховання Еміліяна (Мирослава) Сороки – батька о. Андрія Сороки та Йосипа та Катерини Гбур – батьків його матері біля церкви в Пасленку. Фото Івана Парнікоза, 2018 р.

Навчався в українських ліцеях у Гурові-Ілавецькому та Легниці.

Духовне та громадянське служіння українській громаді

У 1982 р. вступив до Вищої духовної семінарії у Любліні. Висвячений на диякона у березні 1987 р. єпископом Іваном Срутвою, натомість на священника висвячений 9.06.1987 р. в Любліні папою Яном-Павлом ІІ .

13 грудня 1987 р. розпочав душпастерську роботу як сотрудник в парафіях Слупськ, Славно, Мястко, Битів та Лемборк. Після цього у 18.09.1988 р. був направлений до душпастерської роботи сотрудником в Пасленку та Ельблонгу. В 1991 р. став настоятелем парафій в Пасленку, Ельблонгу та Моронгу. Також виконував обов’язки настоятеля в парафії в Дзежгоню, де проводив капітальний ремонт храму.

Нова церква Різдва Іоанна Хрестителя в Ельблонгу, розписи інтер'єру. Фото 2021 р.

Отець Андрій Сорока має великі заслуги в розбудові духовного та національно-культурного життя українців в околицях Ельблонга. Він створював з нуля парафію у Моронгу, де збудував церкву з дзвіницею та парафіяльний дім, а в 1991-2007 рр. був її настоятелем.

Отець Андрій разом з парафіянами збудував церкву в Годкові, фрагменти якої походять зі знищеної греко-католицької церкви в місцевості Купна у Підкарпацькому воєводстві.

В наш час він продовжує будівництво нової церкви Різдва Іоанна Хрестителя в Ельблонгу, в якій в січні 2021 р., розпочато богослужіння.

Отець Андрій Сорока є активним діячем ланки Об’єднання українців в Польщі в Ельблонгу. Він є духовним пастирем без якого не обходяться заходи організації. Виступає за єдність української громади. Проживає в Ельблонгу.

Отець Андрій є також редактором історичних праць про історію греко-католицької парафії Різдва Пресвятої Богородиці в Пасленку:

Monografia Parafii Greckokatolickiej p.w. Narodzenia Najświętszej Marii Panny w Pasłęku 1959-2009, pod red. ks. A. Sroki i in., Pasłęk 2009, s. 15-17.

Історія греко-католицької парафії Різдва Пресвятої Богородиці у Пасленку 1959-2019 рр. Ред. О. Андрій Сорока, о. Ігор Губач, Оксана Кравчишин-Семків, Ольга Кушка, Іванна Гнатюк-Казановська. Пасленк, 2019 – 66 с.

Хроніка Українського суспільно-культурного товариства. Ельблонг міське правління. 1958-2019 рр.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".

Матеріали статті дозволяється використати відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution/Share-Alike