Дяченко Геннадій Львович

Розмір зображення: 625:800 піксел

В історію штурму Ельблонга навесні 1945 р. увійшла історія про шалений рейд 8 танків капітана Геннадія Львовича Дяченка (українця за походженням), які прорвалися у місто, яке готувалося до оборони, та пройшли його наскрізь. Від Дембиці (цегельня) через суч. Домбровського, танки намагалися пройти на вул. Бема. Проте, тут було протитанкове загородження. Тож, танки повернулися та вийшли на вул. Грюнвальдську. Тут вони обстріляли аеродром і пройшли до розгалуження з вул. Міцкевича до залізничного вокзалу. Далі танкісти через Грюнвальдську площу та вул. Яновську виїхали на суч. вул. Лицарську. Тут німці пробували розгорнути гармату та стріляли з фаустпатронів. В районі Слов’янської площі під час зіткнення з трамваєм один з танків згубив десант. Далі група виїхала по Вігілійній вулиці на Старий Ринок. Тут німці поцілили з панцерфауста в один з танків. В цей час в Ельблонгу виключили освітлення. Решта танків вибираються з центра міста і вулицею Броварною ідуть в бік кошар Мудра. 3 танки повертаються за загубленим десантом на Лицарську. Частину людей вдалося врятувати, інших німці піймали та стратили. Потім танкісти Дяченка досягають Рубна і займають оборонні позиції, і блокують німцями навігацію по р. Ельблонг та дорогу на Толкміцько.

Левунь О. Святкування в Ельблонзькому гуртку УСКТ // Наше слово – 29.03.1970 р.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".