Не дозволиш нікому плямити слави, ні честі твоєї нації

Могила діяча української спільноти Лева Горака

Багаторічний діяч української громади Лев Горак (pol Leon Gorak), який разом з о. Іваном Яреминим займався консоілдацією української громади в Ельблонгу та околицях похований на цивнтарі Дембіця в Ельблонгу Łęczycka 46, 82-300 Elbląg. Місце поховання треба встановити.

Одною з спільних, або точніше, ведених паралельно дій, були акції польської МВС під кодом «Скорошит», та КДБ код «88». Справа «Скорошит» відносилася до діяльності Левка Горака, активіста УСКТ з Ельбльонга, у якого у 1965 р. виявлено «націоналістичну» літературу, у цьому числі матеріали привезені з Києва Степаном Павлище, зокрема: повідомлення про діяльність української інтелігенції, спалення бібліотеки УАН у Києві, похорон поета Володимира Сосюри та проникання патріотично настроєних осіб до апарату безпеки УРСР.

Польське СБ постійно консультувало ведену перевірку з КДБ. Варто згадати, що справа «88» відносилася м.ін. до Михайла Гориня, Богдана Гориня, Івана Драча та ін. Врешті, 8 грудня 1965 р. Горака і Павлише обвинувачено в тому що: „działając wspólnie rozpowszechniali przez przepisywanie na maszynie, kolportowanie oraz odczytywanie innym osobom narodowości ukraińskiej różne pisma w języku ukraińskim, które w fałszywym i tendencyjnym świetle przedstawiały politykę narodowościową i kulturalną rządu ZSRR wobec narodu ukraińskiego, co mogło poderwać zaufanie społeczeństwa polskiego do idei i założeń socjalistycznych dot. równouprawnienia narodów oraz osłabiać więzi sojusznicze łączące Polskę z ZSRR a tym samym wyrządzić istotną szkodę interesom państwa polskiego”.

Свідчення голови відділення ОУП в Ельблонгу п. Андрія Шмігельського, 2019 р.

Підготував Іван Парнікоза