Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Дубино. Церква св. арх. Михайла, 1856 р. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 221.

Дубино Мукачівський район

Церква св. арх. Михайла. 1856. (УГКЦ)

Про священика в селі згадано в 1672 р. і в 1704 р. У 1778 р. згадують дерев’яну церкву. Наступна згадка про стару дерев’яну церкву належить до 1888 р.

Теперішню церкву збудовано в стилі типової провінційної базиліки на місці, де була дерев’яна церква. До 1932 р. дахи було вкрито шинґлами. Старий іконостас замінено новим, зробленим Анатолієм Горнодьом. Напис на кивоті повідомляє, що “Сей кивот подаренный | на славу церкви | от[це]м Пацо Василиемъ Д. Имъ изготовленъ | 1967 p. “.

Дзвони реквізували в Першу світову війну, але малий дзвін з написом РОКУ БОЖИЛ АΨОЕ (1775) зберігся. Два нові дзвони, відлиті в 1923 p., встановили разом із старим у дерев’яній дзвіниці в північно-західному куті двору. На початку 1960-х років Іван Чепинець збудував нову одноярусну каркасну дерев’яну дзвіницю.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 221.