2007 р. Богдан Прищепа реставрував шолом XIII століття

Віктор Гомоль

Дата: 23.11.2007

Богдан Прищепа, 50 років, археолог із Рівного, відновив кований шолом давньоруського воїна середини XIII ст. Він пролежав у сховищах обласного краєзнавчого музею 18 років.

Шолом знайшли працівники музею 1989-го в селі Дорогобуж Гощанського району Рівненської області. За часів Київської Русі Дорогобуж був адміністративним центром Погориння. У середині XIII ст. його зруйнували монголо-татари. На місці спаленого житла археологи й відкопали шолом. Він виготовлений із кількох залізних пластин товщиною 1-3 мм і важить майже 2 кг. Коли знахідку перевезли на зберігання до музею, через зміну температури вона розламалася на чотири великих і з десяток дрібніших частин.

– Щоб метал не лущився й не тріскався, майже рік витримував його в настоянці кори дуба, що містить дубильні речовини. Потім обережно очищав і склеював епоксидною смолою. Вона не руйнує структури металу й легко при нагріванні роз’єднує склеєні частинки, – розповідає кандидат історичних наук Богдан Прищепа.

На реставрацію пішло понад два роки. Науковець працював безплатно у вільний час від викладання історії у Рівненському інституті слов’янознавства.

– Такий головний убір міг належати тільки князівському кінному воїну. За нього потрібно було викласти майже стільки, як за доброго скакуна, – говорить дослідник.

Джерело: “Газета по-українськи”