Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Доробратово. Церква св. Миколи Чудотворця, 1946 р. Світлина 1993 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 242.

Доробратово Іршавський район

Церква св. Миколи Чудотворця. 1946. (УГКЦ)

Село згадують у документах 1378 р. Церкву згадують 1692 р. За переказом, цю церкву збудували ще до заселення села людьми князя Корятовича і в 1701 р. передали в Ділок.

У 1733 р. в селі була дерев’яна церква св. Миколи з двома дзвонами, а біля неї в дерев’яному будинку жив священик Петро Юскович. У 1797 р. згадується дерев’яна церква. На поч. XX ст. налічувалося 1085 вірників.

Муровану церкву початку XIX ст., що вміщала хіба десяту частину вірників і була навіть тимчасово закрита окружним урядом через аварійний стан, розібрали в 1940 p., після того як у 1930-х роках стараннями священика Євгена Уйгелія розпочато будівництво нової цегляної церкви. Щоб роздобути кошти, ще 24 травня 1929 р. громада вирішила продати частину сільського лісу, але гроші за ліс не отримала навіть у 1935 p., і справу довелося залагоджувати самому єпископу. 19 серпня 1930 р. було оголошено конкурс проектів на спорудження церкви, що тривав з 24 серпня до 14 вересня. Переміг проект ужгородського інженера Еміліяна Еґреші.

На посвяченні основного каменя в листопаді 1941 р. був присутній єпископ О. Стойка. Грошей, отриманих за ліс, не вистачило, і тоді держава виділила 10 тисяч корон, бо за законами Чехословаччини для будівництва кожної визнаної законом церкви уряд надавав допомогу. Величну церкву з двома вежами було завершено в 1946 р. Площа храму – 492 кв. м.

Спорудження проводив будівельник Янош Лешко з міста Кральовскі Хлмец (Словаччина) з помічником Потокі. Серед мурників згадують Карла Леспаха. Іконостас і престол вирізьбив Іван Павлишинець, а ікони іконостаса, бічного вівтаря, а також вівтарну намалював Й. Бокшай – родич Є. Уйгелія. У 1991 р. церкву повернуто греко-католикам.

Володимир Фенич, Михайло Садоха Короткий історичний нарис свято-Миколаївської церковної громади села Доробратова Мукачівської греко-католицької єпархії (6.08.2022 р.)