Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Розмір зображення: 799:800 піксел

Дерев’яна церква Воздвиження 1929 р., майстер Іван Головка [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 151].

Dachnów, pow. lubaczowski

Cerkiew paraf. greckokatolicka p.w. Podwyższenia Krzyża Św., drewniana, 1735 r. Rozbudowana pocz. XX w. Obecnie kościół rzymskokatolicki.

Джерело: [2006 р.]

Cerkiew greckokatolicka, pw. Podwyższenia Krzyża św., z r. 1749, fund. hr. Anna Działyńska. W latach: 1926-27 rozbudowana i pokryta blachą. Orientowana. Drewniana, zwieńczona kopułą, o długości 30m. i szerokości 7 m. Usytuowana na niewielkim wzgórzu, ogrodzona. Obok cerkwi drewniana dzwonnica, zapewne współczesna świątyni. Na cmentarzu kościelnym pamiątkowy krzyż misyjny z okazji 950-lecia Chrztu Rusi. Od r. 1946 do 1991 użytkowana jako kościół rzymskokatolicki. Obecnie nieczynna.