Каплиця св.Георгія

Каплиця св.Георгія

Циганівці Ужгородський район

Каплиця св. Юрія. 1901. (УГКЦ)

Мешканці збудували школу і з’єднану з нею каплицю на церковній землі в центрі села. Очолював будівництво Іван Турянчик. Священикував тоді о. В. Талапкович, а куратором був Юрій Косей.

Зліва біля входу в двір стояла дерев’яна каркасна дзвіниця, а перед школою – хрест. Коли відбувалися богослужіння, каплиця служила вівтарем, а прилеглий клас перетворювали на церковне приміщення.

З приходом радянської влади дзвіницю і хрест довелося перенести на цвинтар. Спочатку в дзвіниці були два великі дзвони, але один забрали під час Першої світової війни. Тепер там три дзвони, один з яких купив Іван Шандор Дюрик. Каплиця стала підсобним приміщенням. Престол і царські двері було знищено. Образи та інші предмети люди заховали.

У 1991 р. на свято св. Юрія о. Юрій Федака провів на цвинтарі перше богослужіння для греко-католиків. Зараз каплицю повернули вірникам. Над дахом встановлено старий хрест. Принесено збережені речі.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 42.