2009 р. Пластуни Івано-Франківська провели розкопки у монастирі о. василіан у Чорткові

Дата: 27.11.2009

Пластуни з станиці Івано-Франківськ з ініціативи пл. сен. Василя Іваночка, ЦМ спільно з спеціалістами – археологами Василем Романцем та Зеновієм Федунківом протягом двох тижнів здійснювали розкопки у монастирі о. Василіан у м.Чорткові, що в Тернопільській області. Монастир який проіснував два століття зазнав найбільш трагічні часи у 1939 році. Тоді у приміщенні Божого храму сталінський режим розмістив штаб НКВД.

Тюрма тут проіснувала всього два роки, та не зважаючи на нетривалий час її існування, в стінах колишнього монастиря було закатовано багато українців, повідомляє прес-служба станиці Івано-Франківськ Пласту НСОУ. Після війни в монастирі до 1992 р. розміщувався штаб військової частини. У 1996 році споруду повернули УГКЦ, у одному крилі о. василіани відновили монастир, в іншому крилі розмістився Карітас.

З початком відновлювальних робіт, керуючись спогадами очевидців, проводилась перевірка приміщень. Вже у 1996 році у підвалі були виявлені законсервовані приміщення з масовими похованнями замордованих людей.

В 2009 р. у підвальних приміщеннях монастиря запланували створити музей. Проте, значна частина споруди залишалась ще без належної перевірки на наявність поховань, а своїми силами провести розкопки монастир був не в змозі. Неодноразові звернення протягом року колишнього пластуна та настоятеля, о. Дмитра Григорака до владних структур та громадських організацій м.Чорткова не дали ніякого результату.

На прохання настоятеля монастиря з 9 до 21 листопада пластуни Івано-Франківська проводили пошукові роботи, копаючи траншеї глибиною у 1,5-2 м. Волонтери перевірили всі наявні підвальні приміщення монастиря. На досліджуваних ділянках не було виявлено слідів жодних людських поховань, хоча пластунам часто траплялись тюремні побутові речі.

Вартісна знахідка була виявлена у коридорі підвалу на глибині 1 м. Це скриня з образами та церковними ризами (фелонами), яка пролежали тут з часів ліквідації монастиря. Не маючи захисту від води та вологості скриня зовсім згнила. Також відновленню не підлягають і ризи з образами.

Джерело: “Коломия ВЕБ Портал”