2010 р. Врятувались на кладовищі

Ірина Вишневська

Дата: 13.07.2010

Учора, в день святих Петра і Павла, біля вірменської церкви в Чернівцях урочисто відкрили відновлені скульптури апостолів. Довгий час статуї покровителів храму вважали втраченими, аж поки один із мешканців міста, пенсіонер Валерій Квітко, не знайшов їх на занедбаній могилі кладовища на вулиці Зеленій.

З’ясувалося, що один із працівників складу, на який у радянські часи було перетворено храм, аби скульптури не знищили і не попсували, перевіз їх на могилу своїх батьків на православне кладовище. Там, власне, вони й перебували весь цей час.

Вирізьблені з каменю фігури апостолів збереглися досить добре. Хоча й мали пошкодження: у Павла відбито лезо меча, який він тримає у правій руці, а в Петра немає частини символічного ключа від райських воріт.

За реставрацію скульптур узялися відомі буковинські скульптори Микола Лисаківський, Петро Лемський та Дмитро Горшковський. Усі реставраційні роботи здійснювали вручну, оскільки ані фізичні, ані хімічні процедури не дадуть бажаного результату. Втім, незважаючи на всі пошкодження, ці статуї дійсно є шедеврами.

«Вони дуже професійно виконані в камені, – каже Петро Лемський. – Але були спаплюжені алюмінієвим покриттям зі смоляною основою, якимись лаками. І дуже важко було знімати це нашарування». Розпорядженням Чернівецького міськвиконкому фігури апостолів було вирішено повернути на їхнє історичне місце та виділено кошти на їх реставрацію. Згодом скульптури включать до переліку пам’яток монументального мистецтва.

Довідка «УМ»

Вірменська церква Святих апостолів Петра і Павла в Чернівцях – одна з архітектурних прикрас міста. Вона була збудована та освячена в жовтні 1875 року за проектом відомого чеського архітектора, автора резиденції буковинських митрополитів Йозефа Главки і є пам’яткою архітектури національного значення. Навпроти церкви, при вході, були встановлені скульптури апостолів-покровителів храму – святих Петра і Павла.

У 1940-х роках після масової еміграції та арештів чернівецьких вірмен Петро-Павлівська церква втратила майже всіх своїх прихожан. Влада закрила храм на довгі десятиліття. Спочатку, як і більшість церков, вона була перетворена на склад. Потім тут був органний зал, а кілька років тому в приміщенні стали проводити урочисті шлюбні обряди. Віднедавна вірменська громада проводить у церкви свої богослужіння.

Джерело: “Україна молода”