2007 р. Чернігів: Череп у вентиляції знайшли під час реставрації собору.

Сергій Черняков

Дата: 31.10.2007

29 жовтня під час ремонтно-реставраційних робіт на Борисоглібському соборі ХІІ ст. будівельники в одному з вентиляційних отворів побачили череп людини.

Тривають ремонтно-реставраційні роботи на унікальній пам’ятці архітектури. Температурний режим поки що дозволяє проводити штукатурні роботи на фасадах собору. Останній раз комплексні ремонтно-реставраційні роботи на Борисоглібському соборі проводилися у 1952-58 роках. Під час Другої світової війни він горів і був частково зруйнований.

Внаслідок розчистки старого тиньку будівельниками були розкриті чисельні вентиляційні отвори. В одному з них вони і побачили людський череп.

Невідомо, з якою метою його було туди покладено. Можливо, він потрапив до отвору під час проведення відновлювальних робіт у 1952-58 роках.

Череп невеликих розмірів, добре збереглися зуби. За віком він належав людині 20-30 років. Науковці Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» вирішили зберегти череп з метою його подальшого дослідження фахівцями.

Джерело: “Високий вал”