1998 р. Храми Чернігова

У стародавньому дитинці Чернігова було ще два храми княжоі доби, що відомі нам з літописних згадок i залишків, досліджених археологами. Ці храми були побудовані майже одночасно.

Михайлівська церква знаходилась на східному краю князівського дитинця, про її спорудження в літописі є згадка під 1174 р. Храм збудований на 50 poків пізніше, ніж Борисоглібський собор. Це вже був наступний період у розвитку давньоруського будівництва. Церква побудована не з великої цегли – плінфи, а з малоформатної цегли, у планї являла собою чотиристовпний хрестово-купольний храм iз трьома навами. Залишки цього храму були випадково знайдені в 1955 р. під час прокладання водогону. Наступного року їх дослідив археолог Б. О. Рибаков. Важко сказати, коли була зруйнована ця церква. Ранішш історики вважали головною причиною руйнувань давньоруських xpaмiв монгольський напад у середині XIII ст., тепер більше схиляються до того, що монгольська навала призвела до занепаду всього господарства - кількість населення міст дуже зменшилась, власті й духівництво в ноівих умовах не мали ні фінансових, нi технічних можливостей підтримувати давні кам’яні споруди в належному стані, усе це призвело до поступового руйнування кам’яних споруд, побудованих за часів розквіту давньоруських князівств. Унаслідок цього за XIV-XV ст. загинули давні храми - так було в Киеві, так сталося й у Чернігові. Про цей храм є припущення, що він був розібраний на цеглу в XVII ст. На рукописному плані міста 1706 р. – «Абрисі Чернігівському» - у Верхньому замку зображено дерев’яну тризрубну з трьома верхами Михайлівську церкву, побудовану на місці однойменного давньоруського храму.

Джерело: Віроцький В.Д. Храми Чернігова. – К.: Техніка, 1998 р., с. 82.