1998 р. Храми Чернігова

На Сіверській вулиці (тепер вулиці Коцюбинського) у 1820 – 1827 рр. на честь перемоги у війні з Наполеоном була споруджена церква Казанської ікони Божої Матері. Казанська церква побудована у стилі класицизму. Вона являє собою у плані квадрат із прибудованими з чотирьох боків меншими приміщеннями, з’єднаними арочними прорізами з підпорками (як у Спасо-Преображенському соборі в Новгороді-Сіверському). Завершує церкву великий сферичний купол, підшитий знизу горизонтальною стелею. По рогах основного об’єму встановлені чотири декоративні маленькі бані. Із західного боку розміщена дзвіниця. На початку XX ст. церкву перебудували, а в 1943 р. пристосували під кінотеатр. Пізніше в будівлі розміщувався ремонтно-монтажний комбінат «Укрголовторгтехніки». Тепер церкву відреставрували, і в ній проводяться богослужіння.

Джерело: Віроцький В.Д. Храми Чернігова. – К.: Техніка, 1998 р., с. 191.