Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Церква Воздвиження 1886 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 141].

с. Чернева (Черневе).

Мостиський.

Церква Воздвижения Чесного Хреста. 1886.

Найдавніші відомості про церкву походять з 1589 р. Попередню дерев’яну, збудовану коштом дідича Цетнера у XVIII ст., розібрали у 1886 р. На її місці стараннями о. Сінкевича розпочалося спорудження муровано церкви за проектом Василя Нагірного, завершене у 1890 р.

Це хрестокупольний храм з присінком. Середхрестя вінчає баня на високому восьмибічнику. Кути споруди підкреслені меншими восьмибічниками, вкритими банями. Як окреслював її сам автор, збудована вона за зразком церкви св. Софії в Константинополі. Він же ж спроектував для церкви іконостас, виконаний художником Яблоновським з Перемишля. Графиня Борковська, дідичка села, подарувала образ до великого вівтаря. Освячена церква перемиським єпископом Юліаном Куїловським 28 вересня 1890 р.

«Батьківщина». – Львів, 1890, № 51.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 391 – 392.