Городище Червень

Городище Червень

Розмір зображення: 800:375 піксел

На території села існував літописний Червень, від якого отримали назву Червенські городи, а також – Червона Русь. В околицях є урочище Монастир, неподалік городища Замчиська, де, ймовірно, в княжі часи існував православний монастир. Ще один переказ (легенда) подає про існування іншого монастиря на протилежному березі Гучви де є сліди укріплень. Можливо, що в давні часи в місті, яке було значним осередком політичного життя, існувало два монастирі.

На терені городища Замчисько і на городищі, що лежить навпроти Замчиська за рікою Синюхою, званому Містисько, у 1974-1979 рр. проводилися археологічні розкопки. На Містиську знайдено фрагменти мулярської заправи, що, на думку археолога Яна Ґурби, свідчить про існування тут мурованої церкви ХІ-ХП ст. Не виключене існування мурованих церков і у передмісті. Про існування їх свідчать знахідки предметів релігійного культу, зокрема – мініатюрної іконки, хрестів-енколпіонів тощо.

1. Gurba J. Ośrodek osadniczy Czernina (Czerwienia) w świetle najnowszych badań archeologicznych. // Rocznik przemyski. – Przemyśl, 1988. – S. 303-305.