Церква св. Михаїла

Церква в селі, що виникло на території давнього Червеня, згадується у податкових реєстрах 1535-1578 рр. 2 У 1624 р. грубешівський міщанин Леонтій був висвячений єпископом Атанасієм Пакостою на священика місцевої церкви, про що він залишив власноручний запис в книзі присяг:

“Я Леонтий грубешовский чиню відомо сим писанием моим власным въ році теперишнем АХКД мця марта дня ДІ принял есми посещение от велебного в Бозе его млсти владци Афтанасия епископа своего Холмъского и Белзского ко храму стого архистратига Михаила в селі его милсти пана Марцина Боремского в Чермне от которого храма Бжго не маю переходити ко иному храму ани от сего преділа еписпии Холмъской во ин преділ в чужий без бглгословения теперишнего епископа Холмъского и Белзъского и наступников его и отпускной грамоты. А если б так зде описаных яко иных правом и повинном послушаню належачом и повинности не полнил, тым самым маю от своего свещенического чину отпадати и по правлио стых отец сужен быти никим невозратно шо я про ліпшее сведецтво до книг рукою моею вписал ся есми [в] богоспасаемом граді Холмі року теперишнего АХКД Леонтий грубешовский власною рукою”. 3

Ймовірно, церква була знищена під час Визвольної війни українського народу під проводом гетьмана Богдана Хмельницького, бо вже не згадується в актах візитацій початку XVIII ст.

2. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 227; Źródła dziejowe. Tom XVIII. – Warszawa, 1902. – S. 226.

3. ЦДІА, фонд 201, опис 46, справа 205, аркуш 187а.