Костел Воздвиження

Cewków – par. Podwyższenia Krzyża Świętego

Do parafii należą miejscowości: Cewków, Wola Cewkowska.

Odpust: w niedzielę najbliższą 14 września

Liczba mieszkańców: 1470

Historia parafii:

Pierwotnie Cewków należał do parafii Trójcy Przenajświętszej w Starym Dzikowie. W 1927 r. pojawiła się myśl o budowie kościoła w samym Cewkowie. Budowę, wg projektu archidiec. Józefa Siekierskiego, rozpoczęto w r. 1934 i do końca 1938 r. stanął kościół w stanie surowym. Inwestycję doprowadzono do końca dopiero po II wojnie światowej, a uwieńczeniem jej było poświęcenie kościoła 25 listopada 1945 r. W roku 1946 w Cewkowie utworzono samodzielną ekspozyturę. W 1947 r. wybudowano przy świątyni dzwonnicę. Rok 1970 był rokiem utworzenia w Cewkowie parafii po wezwaniem św. Wojciecha (dekret z 24 lutego 1970 r.). W roku 1972 dobudowano do świątyni parafialnej przedsionek. Kolejna przebudowa kościoła, przeprowadzona w latach 1978-1979, rozszerzyła dotychczasową świątynię o dwie kaplice i zakrystię. Od 30 października 1964 r. w kościele doznaje czci łaskami słynący obraz Miłosiernego Serca Pana Jezusa pochodzący z Kozłowa.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. 16 figur i krzyży przydrożnych

2. Drewniana cerkiew unicka pw. Św. Dymitra z r. 1844

C. Cmentarze:

1. Cmentarz grzebalny parafialny

2. Cmentarz greckokatolicki, nieczynny

Odpust: Podwyższenia Krzyża św. (w niedzielę najbliższą 14 IX)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 10.30, 16.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1945

małżeństw od r. 1945

zmarłych od r. 1945

Kronika parafialna od r. 1945

Powołania z terenu parafii: ks. Tadeusz Terembuła (TJ), O. Andrzej Perżyło (OFMcap), ks. Edward Zarosa, ks. Stanisław Zarosa, O. Edward Jabłoński (CSSp), al. Piotr Jabłoński (MIC), s. Maria Nieckarz (józefitka), s. Bernadetta Myc (niepokalanka)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: KSM, Legion Maryi, Koła Żywego Różańca, parafialny zespół charytatywny

Liczba mieszkańców: 1670

Liczba katolików: 1654