1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Бунів.

Яворівський.

Церква св. Параскеви. 1676.

У 1589 р. в селі вже існувала церква. Є також згадки про існування в селі монастиря. Ерекційний акт парафії надав польський король Сіґізмунд у 1616 р. Існуюча дерев’яна тризрубна триверха церква, завершена трьома шоломовими банями, збудована у 1676 р. В 1703 р. над бабинцем на емпорі збудовано церкву (каплицю) св. ап. Петра і Павла, оточену зовнішньою ґалереєю. Можливо, тоді добудована північна ризниця. Реставрована у 1897 та 1934 pp. По 1937 р. емпора перероблена у П-подібні хори. Тоді ж збудована з дощок південна ризниця. У церкві зберігся унікальний іконостас XVII ст. львівської художньої школи. Поряд з церквою розташована двоярусна, оборонного типу, дерев’яна стовпова дзвіниця.

Львівська наукова бібліотека ім. В.Стефаника. Відділ рукописів, фонд управління консервації, № 5, 20.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 616 Комітет консерваторів по зберіганню пам’яток архітектури і мистецтва Галичини, опис 1, справа № 112.

Крип’якевич І. Середньовічні монастирі в Галичині. // Записки чина св. Василія Великого. – Жовква, 1926. – Т. 2, вип. 1, 2. – с. 70 – 104.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 248.