2007 р. 120 казематів Бродівської фортеці відреставрують за 700 тис. грн

Дата: 03.12.2007

Цьогоріч вперше за останні 60 років виділено кошти з Державного бюджету на проведення реставраційних робіт на території Бродівського замку: 700 тис. грн, з яких 150 тис. грн генпідрядник ПП „Львівметалбуд”уже освоїв. Про це сьогодні, 3 грудня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Виконуються роботи із розчищення зовнішніх стін казематів з прилеглим земляним валом, розкриття дахів та організації водовідведення з поверхні бастіону, розбирання старих цегляних стін і будівництво задньої підпорної стіни тощо. Керівник проекту реставрації пам’ятки Роман Могитич зазначив, що Бродівський замок має набути нормального стану, якого, наприклад, набув після рестврації Золочівський замок.

Замовником робіт є Львівське обласне управління капітального будівництва. Як запевнив інженер з технагляду цього управління у Бродівському районі Михайло Богдан, реставраційні роботи виконуються згідно з вимогами проекту.

Довідка ЗІКу

Каземати Бродівської фортеці збудовані у 1630-1635 рр. Двоповерховий палац зведений у 18 ст. У радянський час у замку була розташована військова частина.

Нині у палаці розміщуються початкові класи ЗОШ № 3 Бродів, Локальний центр університету „Україна”, РПЦ „Струмок”, районний архів, адміністрація ринку, виставкові зали Бродівського історико-краєзнавчого музею. Один із 75 казематів Бродівської фортеці переданий під опіку музею, решта були в занедбаному стані, використовувалися як смітники.

Навесні 2007 року каземати були частково прибрані під загальноміської толоки, завершили цю роботу волонтери з міжнародного табору влітку цього року.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»