Ярослава Струк

Ярославa Струк (MUDr. Jaroslava Struková (* 1932)) народилася 08.09.1932 р. в Ужгороді, на Закарпатті – тодішній Підкарпатській Русі в складі Чехословаччини. У березні 1939 р. її родина як і інші українці з Галичини змушені були втікати від угорських окупантів. Емігрантський поїзд, в котрому з Перечина вирушили українці мадяри обстріляли. Другу світову війну Ярослава пережила в Брно в нацистському протектораті Чехії та Моравії. У Брні вона живе і сьогодні. Родина знайшла притулок завдяки допомозі української громади. У 1950-х рр. родина стала жертвою так званої акції П, спроби ліквідації греко-католицької церкви. За релігійну приналежність та українське походження Ярославa Струк та пізніше її син мали проблеми зі вступом ВУЗ. Повний текст спогадів Ярослави Струк опублікував проект https://www.pametnaroda.cz/.

.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».