Українська ініціатива Південної Моравії

Українська ініціатива Південної Моравії утворилася 2014 р., коли група ініціативних українців, чехів та словаків вирішила зробити вечір українського письменника Тараса Шевченка. Ця акція в центрі міста Брна поклала початок активності організації, яка з того часу має за собою кілька танцювальних та культурних вечорів і інших акцій, які знайомлять мешканців Південної Моравії з українською культурою. Останнім часом організація стала організатором низки благочинних концертів в інтересах постраждалих від російської агресії проти України. Офіціальною громадською організацією Українська ініціатива Південної Моравії стала з 2014 р. Головну раду організації складає міжнародна команда, яка складається з українців, чехів та росіян. Кількість наших членів весь час розростається і зараз нараховує 30 членів та більше 50-ти симпатиків. Серед членів організації, як працюючі і студенти, громадяни Чеської республіки і України, окрім того представники інших народів (росіяни, вірмени, казахи). Перший раз організація була офіційно представлена на Babylonfest в Брні та на кафедрі україністики філософського факультету Масарикова університету. Офіційно співпрацюємо з s Консульством України в Брні та іншими українськими організаціями в Чеській республіці зокрема Українською ініціативою в Чеській республіці (Ukrajinská iniciativa v ČR) або союзом українок в Чеській республіці (Sdružení Ukrajinek v ČR). Українська ініціатива в Південній Моравії організувала співпрацю з і у Брні. Організація проводить Українські дні в Брно, які зокрема супроводжуються показом українських фільмів.

Організація від свого утворення тримається засади міжнародної співпраці. Забезпечуючи можливості для української меншості, шукає контактів з іншими народами. Ініціатива ставить собі за мету організацію української громади в регіоні Південної Моравії. З початку збройної агресії Росії проти України 24 лютого 2022 р. щонеділі о 13:00 на Dominikánské náměstí у Брні Ініціатива влаштовує мітинги проти інвазії. Зокрема, 26.06.2022 о 13:00 на цій площі відбувся мітинг присвячений 26-й річниці української конституції.

17 березня 2022 р. у Брні в Berglův palác, за адресою відкрився Український центр, який наразі є головним центром українського культуро-освітнього життя та допомоги біженцям.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».