Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 698:800 піксел

Дзвіниця 1755 р. (дерев.) церкви Успіння [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 330].

с. Бортятин (Бортятине).

Мостиський.

Церква Успения Пр. Богородиці. 1930-і.

Вперше згадується у документах 1589 р. Попередня дерев’яна триз-рубна церква з 1755 р. була сильно пошкоджена в першій світовій війні. Після війни громада приступила до будівництва нової мурованої на місці старої, яке завершилося у 1936 р. Це хрещата в плані споруда, завершена над середхрестям сферичною банею на циліндричному барабані. Баню вінчає ліхтар з маківкою. У другій світовій війні завершення було розбите, але пізніше його відновили. Не була зачиненою. При церкві збереглася дерев’яна стовпова дзвіниця 18 ст., аналогічна дзвіниці в Ляшках Гостинцевих.

Державний архів Львівської області, фонд 1, опис 29, справа № 1949.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 644.