Костел Ченстоховської богородиці

Białopole – par. M.B. Częstochowskiej

ul. Chełmska 2a, 22-513 Białopole,

Do parafii należą miejscowości: Białopole, Horeszkowice, Kicin, Kicin Kol., Maziarnia, Strzelce, Strzelce Kol., Teremiec, Teresin, Zabudnowo.

Kaplica: Strzelce

Odpust: 26 VIII

Liczba mieszkańców: 1878

Historia parafii:

Pierwsze wzmianki o miejscowości pochodzą z r. 1564, księga poborowych z r. 1567 wymienia miejscowość jako należącą do parafii Rozesłania Apostołów w Chełmie. W początkowym okresie istnienia chełmskiego seminarium unickiego Białopole stanowiło podstawę jego utrzymania. Bp unicki Maksymilian Ryłło, w latach: 1731 – 44 i 1753 – 59 udzielał w Białopolu święceń kapłańskich diakonom.

W r. 1983 wykupiono, dla potrzeb parafii Buśno, domową kaplicę Kicińskich, która stała się kościołem filialnym. Parafię rzymskokatolicką w Białopolu erygował, 1 października 1989 r., bp lubelski Bolesław Pylak.

Plac pod budowę kościoła parafialnego poświęcił, 21 lipca 1991 r., bp Ryszard Karpiński, kamień węgielny poświęcił i wmurował, 30 maja 1993 r., bp zamojsko-lubaczowski Jan Śrutwa.

Kościół parafialny, pw. MB Częstochowskiej, w Białopolu, z lat: 1992-95, murowany, jednonawowy, o drewnianej konstrukcji dachowej, trójdzielny, nad wejściem głównym chór, sufit z drewnianych kasetonów, pow. 295 m?.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kaplica Kicińskich z poł. XIX w., wzniesiona w pobliżu rezydencji dworskiej, murowana, jednonawowa, nieczynna

2. Kościół filialny, pw. Miłosierdzia Bożego, w Strzelcach, z lat 1985 – 86, murowany, jednonawowy z węższym i niższym prezbiterium, z salą katechetyczną i zakrystią, ołtarze drewniane, dach dwuspadowy pokryty blachą ocynkowaną. Odpust: Niedziela Miłosierdzia Bożego.

C. Cmentarze:

1. Rzymskokatolicki w Białopolu, współczesny parafii, czynny.

2. Cmentarz z I wojny światowej w Białopolu, nieczynny

3. Cmentarz prawosławny w Teremcu, nieczynny

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 9.00, 10.30 (Strzelce), 12.00

Księgi parafialne:

chrztów: od r. 1989

małżeństw: od r. 1989

zmarłych: od r. 1989

Kronika parafialna: od r. 1989

Powołania z terenu parafii: ks. Leszek Kuna (archidiec. lubelska), br. Henryk Piłat (przełożony Braci św. Józefa), dn. Krzysztof Augustynek

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Legion Maryi, Koła Żywego Różańca, parafialny zespół charytatywny, ministranci

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Białopolu, Szkoła Podstawowa w Teresinie