[1862 – 1876 рр.] Загальний вигляд

Рисунок Наполеона Орди. Ліворуч – костел домініканців, праворуч – парафіальний костел.

Kościół Dominikanów i kościół parafialny. Widok od strony rzeki Horyń. Z lewej strony kościół dwuwieżowy z sygnaturką; obok budynki klasztorne; z prawej strony kościół parafialny z kopułą na wielobocznym bębnie i portykiem kolumnowym. Napis: Kościół zbudowany p. Sieniutę 1612; X Sapiehów; Lachowce; Kościół X. Dominikanów; napis na podkładzie: Wołyń lachowce, – Kościół paraf. i Dominikanów. 1862-1876. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą. 20,5 x 27,8 cm. Muzem Narodowe, Kraków. III-r.a. 4184 (Teka Wołyń). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 376]