2011 р. Із музею викрали гармату 1637 року

Михайло Перков

Дата: 19.04.2011

У ніч на 8 квітня з краєзнавчого музею райцентру Білогір’я на Хмельниччині вкрали гармату 1637 року.

– Була десь третя ночі, – згадує сторож музею 60-річний Володимир Мандзюк. – На вулиці – вітер, дощ зі снігом. Зайшов у каптьорку, тільки сів, коли відкриваються двері, вриваються двоє в масках, рукавицях, і давай мене товкти. Ноги, руки і рота замотали скотчем. Один лишився біля мене, а інший вийшов. Зразу поняв, прийшли за пушкою. Кому потрібні ті черепки?

Музей розташований на другому поверсі будинку культури. Охоронець не має кийка і газового балончика. Злодії витягли одну з двох гармат.

– Це іменні польські гармати. Менша датується 1637 роком, важить кілограмів зі 150. Друга датована 1607-м, важить 450 кіло. То меншу винесли, а важчу тільки до дверей дотягли, – каже 35-річна Тетяна Смолій, головний спеціаліст обласного управління культури та туризму.

Зв’язаного сторожа звільнили вранці.

– Працювали на замовлення, – упевнений директор музею Іван Кадук, 66 років. – Ця гармата – візитна картка нашого музею, занесена до музейного фонду України, надбання нації. Безцінний експонат. Рядом стояла статуетка Божої Матері. До неї даже не торкнулися.

Міліціонери шукають нападників.

Білогірський краєзнавчий музей заснований 2007 року. У його виставкових залах майже 4 тис. експонатів. До музею гармати стояли в місцевій школі без охорони.

– А ми почали робити виставки і хтось побачив, – каже Іван Кадун. – Ми вже боїмося виставляти.

Джерело: “Газета по-українськи”